? Old Memory ?

» July 2011
» August 2011
» September 2011
» October 2011
» November 2011
» December 2011
» January 2012
» February 2012
» March 2012
» April 2012
» May 2012
» June 2012
» July 2012
» August 2012
» September 2012
» October 2012
» December 2012
» January 2013
» February 2013
» March 2013
» April 2013
» May 2013
» June 2013
» July 2013
» September 2013
» October 2013
» November 2013


? Entry ?

  • Segmen : Segmen Up Follower & Tambah Kenalan Part ...
  • Epilog : Penyakit Baru dah Timbul!
  • EpiloG : Terima Kasih
  • epiloG : Ramadhan , telah tiba lagi!
  • EpiloG : Kebahagiaan + Kesusahan
  • epiloG: Terlupa atau dilupakan!
  • Epilog : TAK MUNGKIN KOT!
  • Epilog : KITA SAHABAT!
  • Epilog : Kesudahan semester ini!
  • Epilog : Tahniah Zizan!


  • ? Credit ?

    ©2013 Inspired By Twitter .
    A round applause for;
    This code 90.9% by Ohmyungshoe .
    Service and Terms are from her .
    The helper and some basecodes are from HER .
    Some Code in this Template was edited by Me.
    This blog looks hot in Google Chrome.
    Please do not view my page source.
    Ask me if you need any codes :Sayuri Hana
    Empowered by Blogger
    Epilog : Gangnam Style

    2 LoVeR | 07/09/2012


    image


    Dimana-mana sahaja masih kecoh mengenai lagu Gangnam Style yang dipopularkan oleh PSY , seorang rap dari Korea.
    Fenomena Gangnam ni kalau tak silap SH melanda Malaysia sejak bulan julai yang lalu, dimana waktu tersebut adalah "stage comeback" dari PSY.
    Kira lagu ni memang hot, mana tidaknya baru seminggu sahaja ditayangkan di Gangnam Style
    penontonnya dah mencecah ribuan orang.(angka tak dikenalpasti)
    Jangan kata Malaysia je yang dilanda fenomena Gangnam Style ni, mereka di Amerika Syarikat pun turut dijangkiti demam yang dibawakan oleh PSY ni!
    Kalau nak tahu buatlah research kat Uncle Goole ye sebab SH pun dah pernah research dulu. 
    tapi sekarang dah lupa link dy hahaha.
    Kalu korang rajin tengok kat youtube, pelbagai versi parody yang dikeluarkan meniru gaya Gangnam Style ni.


    Mulanya SH tak faham kenapa orang begitu taksub dengan Gangnam Style ni.
    Seawal kemunculannya dulu, memang SH ade mendengar (tapi belum menonton MV) dan apa yang SH tahu Gangnam tu adalah nama sebuah tempat di Korea dimana kalangan orang-orang kaya yang stay kat situ.
    Tapi selepas menonton MV , baru SH tahu yang mereka ni semua taksub dengan tarian "horse" yang dibawakan oleh PSY  dalam MV ni.

    Ala Korea ni macam-macam tarian kita dengar, sekarang ni popular tarian 'horse' ni,
    Tapi seketika dulu tahukah anda tarian 'Grasshoper' turut popular???
    Mana datang pulak tarian grasshoper ni??? hahaha
    Tak pasti lah siapa yang mempopularkan tarian grasshoper ni tapi yang pasti ketika Bigbang G-Dragon buat album solo, lagu yang bertajuk Heartbreaker ada mempamerkan tarian tersebut. 
    Dan yang pasti, siapa yang pernah menonton Running Man, Yoo Jae Suk turut mempopularkan tarian ni.



    Ok berbalik pada Gangnam Style,
    Setelah beberapa minggu diperdebatkan dan dipertikaikan mengenai tarian Gangnam Style ini,
    dari sumber facebook.com SH mendapati ulasan ini sangat boleh di fahami oleh orang ramai.
    Cuba korang fahamkan pulak ye.

    Kajian mengenai fenomena "oppa gangnam style" ini. berikut adalah summary berkenaan dengan info apa yang dapat.
    1. Gangnam memang nama sebuah tempat. apa yang specialnya gangnam ini? ia sebuah tempat berkumpulnya segala elit yang bermandi kemewahan yang dipanggil chaebol termasuk juga pengasas jenama samsung dan hyundai tinggal di situ. dewasa ini, telah berlaku ketidakseimbangan sosioekonomi di korea menyebabkan jurang miskin dan terlampau kaya semakin besar dan kes-kes rasuah juga meningkat, semua ini menghasilkan situasi perasaan sangat menyampah golongan awam biasa terhadap gaya hidup golongan mewah yang selalu enjoy dengan harta dan wanita.
    2. PSY penyanyi rap hanya buat apa yang selalu penyanyi rap lakukan dalam mesej lagunya, iaitu kritikan sosial secara satira, sindiran, sinis, ejek bagi meluahkan rasa geram, bengang, menyampah, tension dalam lirik. Kita tahu Eminem pun banyak buat kritikan sosial dalam lirik lagunya.
    3. Sekarang tiba bab yang paling menjadi fenomena, iaitu tarian dan aksi yang ditonjolkan dalam klip video. Tarian dan aksi PSY tidak ada yang special, malah itu adalah tarian-tarian hodoh yang biasa dibuat dalam parti liar tak berakhlak sepertimana yang disebut sebagai "gerakan tak senonoh dan lucah". Mengapa tarian hodoh ini ditonjolkan bersama lirik lagu kritikan sosial? Ia merupakan satu kombinasi kepada expression menyampah yang ingin ditonjolkan berkenaan cerita orang-orang mewah Gangnam. Tarian itu cuba menggambarkan PSY sebagai seorang playboy. Bagi yang tak tahu kenapa aksi menunggang kuda dipilih untuk melambangkan imej playboy untuk disesuaikan dengan lirik menyampah pada orang mewah Gangnam, kerana ya, memang betul, aksi menunggang kuda adalah sindiran permainan posisi seks ala barat. Ia selalu ditunjuk dalam filem komedi lucah hollywood.
    4. Maka sepertimana lagu Eminem yang penuh mencarut tapi bermesejkan kritikan sosial yang baik boleh kita anggap sebagai tak berakhlak, aksi PSY dengan imej playboy yang terkinja inipun sepatutnya tidak ada masalah untuk kita anggap tak berakhlak, apatah lagi klip videonya memang tak berakhlak pun! Mesej berkenaan dengan jangan ikut trend tak berakhlak oleh seluruh umat Islam adalah tepat dan betul.
    5. Ada orang mendakwa tarian "gangnam style" sangat bermanfaat untuk ditarikan atas alasan bersenam dan berpeluh, percayalah jika anda mengamalkan "tarian punggung di depan rumah Ambiga" juga akan boleh menghasilkan senaman pinggang dan peluh menitis-nitis, tapi adakah patut ia dijadikan trend padahal ia disepakati tidak berakhlak.
    6. Kesimpulannya, PSY menari untuk menghodohkan dirinya bagi meluahkan rasa menyampah pada cara hidup golongan mewah gangnam, tapi ramai orang mempraktikkannya sebagai aksi yang menghiburkan dan kelakar, padahal aksi tarian itu untuk lambang imej playboy yang lucah yang hodoh lagi buruk! Dalam islam kita dilarang beraksi seperti kaum-kaum tak berakhlak dan lucah seperti ini. Makanya, orang yang terikut-ikut aksi PSY seperti yang telah menjadi fenomena di Amerika sekarang, merupakan orang-orang yang tak faham apa yang ingin disampaikan oleh PSY. Sebab itu orang korea sendiri tak faham apa yang hebat sangat tarian PSY itu.
    7. Di Malaysia kita pernah dikejutkan fenomena "goyang inul" yang memang disepakati semua wanita sebagai tarian lucah. Sebenarnya "tarian kuda" PSY dalam "gangnam style" ini lebih kurang maksud macam "goyang inul" lah bagi mereka yang tak faham apa itu tarian tak senonoh dan lucah.
    8. Apabila kita semua setuju aksi-aksi sebegini adalah tak berakhlak, kita juga wajar menyuarakan pada semua dance performer muslim supaya menghentikan semua jenis tarian ghairah dan lucah,baik di atas pentas, dalam klip video atau di mana saja festival. begitu juga termasuk tarian tak berakhlak adalah tarian-tarian yang mencampurkan lelaki dan perempuan dan bersentuhan walaupun ia dinamakan tarian tradisional seperti zapin. ada beberapa tarian yang sopan yang boleh diamalkan contohnya tarian silat.
    9. Ada yang setelah tonton videoklip psy masih rasa tidak ada apa-apa posisi seks (kelucahan) pun yang diaksikan. kalau dah PSY sendiri cuba tonjolkan golongan playboy di gangnam yang bermain wanita itu dengan tarian kudanya yang semua orang faham relate to "menunggang perempuan" dengan siap dalam satu aksi video klip tu jelas-jelas dia buat aksi "sebat kuda" pada salah seorang penari, dengan ditonjolkan lagi zoom in punggung perempuan, dengan ditunjuk lagi aksi perempuan "menari tiang" dalam tren, semua itu untuk melambangkan dunia hiburan seks dalam parti liar golongan mewah tak berakhlak di gangnam. dia sungguh-sungguh menari untuk tonjolkan kelucahan ekstrim dengan siap salah sorang laki menari "getar pinggang" dalam lif yang jelas2 disepakati merupakan aksi simbol lucah seks. saya pun dah tak tahu nak cakap apa lagi kalau orang yang tengok klip video psy tu tapi tak faham dia tengah gambarkan kelucahan yang jijik oleh golongan mewah gangnam. nak cakap ape lagi ntah lah
    10. Ada orang minta jangan dikutuk sesiapa yang memparodikan aksi tarian kuda psy. Kita pun tak kutuk sesiapa, tapi kita semua mesti bersepakat, aksi meniru videoklip psy itu adalah terkutuk dari sudut pandang akhlak islamiyah. ada orang mem"fwd" kan tulisan Hilal Asyraf seperti berikut:
    "Ada orang, hidup tak dapat fikrah Islam.Ada orang, ada fikrah Islam, tetapi belum mampu memahamkan seluruh keluarga. Keluarganya tak faham fikrah Islam, tetapi ada semangat nak tunjukkan ukhuwwah keluarga, buat video menari yang kalau dikira dengan aras ukur 'masyarakat sekarang ni',
    taklah teruk sangat. Kita pun sedia maklum, demam K-Pop memang kuat sekarang ini.
    Da'ie kena consider benda ini. Kalau kita ni da'ie (penyeru) lah. Kalau kita ini ada tanggungjawab menjadi penghukum, itu cerita lain.
    Jadi, janganlah teguran kita hingga melukakan. Memang ada masa, tegur kena tegas. Ada masa, sindiran itu perlu. Tetapi dalam bab 'orang sekadar tersilap cara nak ekspresikan kegembiraan dan hubungan erat kekeluargaan', saya tak rasa teguran menyindir, 'tunjuk kuat', adalah cara teguran yang baik."
    Padahal mereka tak baca soalan-soalan awal Hilal Asyraf dalam status yang sama:
    "Isunya bukan Gangnam Style. Isunya, apa style pun, mewajahkan Islam tak? Kalau Gangnam Style tu, kita menari, terpancar akhlak seorang muslim/muslimah pada diri kita, why not teruskan dan popularkan? Begitu juga dengan style-style yang lain."
    "Tetapi kalau sekadar akhirnya menunjukkan kerendahan akhlak, membuang kesopanan, menghilangkan keindahan peribadi seorang muslim/muslimah, kenapa teruskan dan popularkan?"
    Memang Hilal Asyraf tak menghukum, tapi dia tinggalkan soalan untuk para pemuja gangnam style menghukum diri mereka sendiri! baca ulang-ulang soalan Hilal Asyraf di atas sekali lagi:
    " Kalau Gangnam Style tu, kita menari, terpancar akhlak seorang muslim/muslimah pada diri kita, why not teruskan dan popularkan?"
    baca 50 kali kalau masih belum tangkap soalan sinis dan perli versi lembut Hilal Asyraf ini. Adakah para pemuja gangnam style boleh menjawab soalan Hilal Asyraf di atas? Atau akhirnya terpaksa menelan juga "hukuman lembut" dari Hilal Asyraf pada jawapan seterusnya:
    "Tetapi kalau sekadar akhirnya menunjukkan kerendahan akhlak, membuang kesopanan, menghilangkan keindahan peribadi seorang muslim/muslimah, kenapa teruskan dan popularkan?"
    Baca 50 kali bahagian "rendah akhlak", "buang sopan", "hilang indah peribadi muslim/muslimah" itu semua hukuman-hukuman padat dari Hilal Asyraf. Lembut dan bergaya cara sinis dan perli sebegini. Tahniah kerana anda tak tahu diri anda diperli dan dihukum secara indirect oleh Hilal Asyraf.
    Kesimpulannya, direct atau indirect, semua perilaku tak berakhlak terpaksa menelan jua hukuman hodoh di dunia atau di akhirat selagi tak bertaubat dan insaf.
    11. Ada orang komen bahawa maksud lirik lagu psy boleh bermesej islamik. itu satu dusta, kerana keseluruhan lagu psy mengisahkan lelaki dan perempuan gangnam yang konon sopan, bijak dan elit akan berkelakuan liar apabila tibanya waktu malam. itu sebenarnya simbol kepada nighlife yang mengandungi pelbagai parti untuk lelaki dan perempuan bercampur, bersosial dan berseronok.
    merujuk kepada cubaan mengislamikkan mesej seperti berikut:
    "gadis yang sopan tp aktif bila masa yg perlu,gadis yg membuka aurat pada masa yg perlu,gadis yg menutup aurat lebih molek dpd gadis yg xtutup aurat,gadis yg lebih kurang mcm tu"
    padahal mesej asal:
    Jeongsu-khae boijiman nol ttaen noneun yeoja
    (A girl who looks quiet but who gets down when she gets down)Ittaeda shipeumyeon mukkeot-deon meori puneun yeoja(A girl who lets her hair loose when she feels it's the right time)Karyeot-jiman wen-manhan nochulboda yahan yeoja(A girl who keeps covered but is sexier than girls who expose it all)Keureon gamkakjeo-gin yeoja(A sensual girl like that)
    sebenarnya mengisahkan perempuan2 gangnam yang nampak pendiam, sopan, elit akan berubah apabila tiba masa yang sesuai. Apa itu masa sesuai di mana mereka akan loose/melepaskan rambut (yang sebelumnya diikat kemas sopan), akan menjadi lebih sexy dari perempuan yang memang biasa berpakaian seksi, bilakah masa itu akan tiba? maka rujuklah rangkap yang awal:
    Naje-neun ttasaroun inkanjeo-gin yeoja
    (A girl who is warm and human by day)
    Keopi hanjanye yeoyureuraneun pumkyeok i-nneun yeoja
    (A classy girl who knows how to relax with a cup of coffee)
    Bami omyeon shimjangi tteugeowojineun yeoja
    (A girl whose heart heats up by night)
    Keureon banjeon i-nneun yeoja
    (A girl with that kind of twist)
    inilah perempuan yang dimaksudkan dalam perenggan seterusnya di atas, di mana dalam perenggan pertama ini memperkenalkan perempuan yang dimaksudkan dalam lagu ini adalah perempuan yang wataknya sangat warm dan human di waktu siang, relax dengan minum kopi (ciri-ciri wanita elit), tapi bila tibanya waktu malam terus twist jadi liar!
    dan bukti lirik ini hanya menguatkan hujah saya lagi sebelum ini bahawa psy cuba menggambarkan imej playboy dalam videoklipnya, dan background story pasal gangnam juga menunjukkan memang gangnam terkenal dengan nightlife warga elit yang liar berparti, bersosial dan berseronok di kelab-kelab malam yang bersepah di sana. semua ini jelas membuktikan psy cuba menggambarkan lifestyle tak senonoh, tak berakhlak dan erotik seks dalam aksi videoklipnya. semua pemuja tarian kuda psy hanya memper****hkan diri tanpa sedar kerana melakonkan semula aksi playboy hodoh psy ke dalam video2 parodi mereka.
    maka tepatlah ulasan UAI,
     "Gaya hidup muda mudi Seoul yang menggalakkan bercampur lelaki dan perempuan tanpa batas dengan menari tayang aurat dan kemaluan yang jelas perilaku yang tidak diredhai Allah dan Rasulullah SAW".
    Memang video psy , background story, dan lirik lagunya jelas 100% mempromosi gaya hidup tak berakhlak. memalukan, bagi sesiapa yang mahu jadi sebahagian promoter aksi psy.sungguh!
    12. Ada orang kata ini cuma viral phenomena yang nanti apabila sampai masa sudah basi, semua akan berhenti. jadi tak perlu kecoh dan biarkan saja ia nak tersebar seberapa luas. Hujah ini hanya sesuai untuk orang yang tak kasihkan umat yang melihat umat dirosakkan di depan mata tanpa ada apa-apa perasaan sedih. Pandanglah umat seperti nabi pandang umat. Nabi s.a.w tentu sedih melihat umat dilalaikan dengan merelakan diri berasa terhibur dan bergembira dengan cara bagaimana kaum lalai berhibur dan bergembira. Lihatlah bukti bahayanya fenomena ini hingga cikgu di sekolah pun tak pantau aktiviti murid sekolah rendah yang mempersembahkan tarian kuda psy.
    http://www.youtube.com/watch?v=bxVBPB58vQA&feature=player_embedded
    inikah makna aidilfitri yang mahu ditanam dalam minda anak-anak kita? Bolehkah kita berdiam diri tanpa menegur dan hanya berpeluk tubuh menunggu saja fenomena ini berhenti sendiri, tapi dalam waktu menunggu hedonisme telah tertanam kemas dalam minda anak-anak?
    13. orang kata hiburan sebelum gangnam style pun hedonisme juga. betul. kita bantah semua hedonisme. bila kita bantah gangnam style dipromosikan dalam kalangan umat, bukan bermakna kita hanya mahu hentikan gangnam style saja, kita bantah semua bentuk hedonisme, termasuk tarian zapin yang diaksikan bercampur lelaki-perempuan juga! dulu ada tarian shuffle, ketahuilah itu juga pengaruh hedonisme yang tak baik. seperti pengaruh  bershuffle dalam party rock anthem yang bergenre electropop seperti gangnam style, juga liriknya bermesejkan parti sosial yang tak berakhlak:
    "Party rock is in the house tonightEverybody just have a good timeAnd we gonna make you lose your mindWe just wanna see ya shake thatEveryday I'm shufflin'Shufflin', shufflin'"
    14. Maka hentikanlah semua tasyabbuh budaya songsang walaupun niat kita memparodi hanya untuk bergembira dan berlucu-lucu, padahal kesannya meresap pemikiran hedonisme dan jauhnya penghayatan pada nilai sopan dan akhlak dalam berhibur dalam islam.
    by Rose Vermin

    Ha faham tak apa yang korang baca ni?
    Kalau tak faham SH tak tahu lah, sebab ulasan ni diambil 100% tanpa SH ubah pun ok!
    Lirik lagu Gangnam Style ni tak membawa kesan pun seperti yang kita sedia maklum lirik yang dibuat adalah untuk mengambarkan budaya hidup orang kaya di Gangnam. 
    SH pun nyanyi je tang "OPPA GANGNAM STYLE"
    tetapi.....
    Tak de lah SH nak ikut tarian yang dibuat.
    Masa SH tengok tariannya pun SH berpendapat tarian tersebut sangat HODOH untuk dilakukan.
    Tarian Grasshoper lagi lawa hahahaha..

    So , masing-masing ada pendapat sendiri.
    Masing-masing ada fikiran sendiri.
    Boleh membezakan mana yang elok dan tidak elok.

    P/s: Yela kalau cakap pasal korea, orang akan cakap "alah ko pun addicted sangat ngan korea tuh elok sangat ke??" Walaupun SH addict dengan artis Korea, tapi SH tak de lah nak meniru gaya yang dipertontonkan oleh mereka. Salah ke setakat kita menonton drama, variety, dan mendengar music mereka?
    MUSIC IS UNIVERSAL. Sekarang ni ikut pada diri masing-masing. Kalu mereka follow dengan gaya yang mereka tonton, bukan salah pada hiburan tersebut, tapi salah pada diri kita yang tak tahu nak berfikir kesannya.


    cr: facebook.com, youtube.com, google.com

    Labels: , , , ,



    << OLDER
    NEWER >>